About Me

Mijn foto
Welcome! Thank you for visiting my weblog. I am Irene, Elisabeth Pouw, a Dutch fashion- and interiorblogger. As blogger I am connecting my readers with beauty, style, quality, craftsmanship and harmony in colors for interior / design / architecture, haute couture, photography, art, antiques etc. I love decorating & bringing beauty and harmony into interiors. I created this blog to share my passion for decorating as well as the many other things which inspire me. From time to time I am also highlighting certain interior designers, decorators, architects, stylists, photographers etc. I hope you enjoy your visit. Feel free to give a comment on my blogs. I will react back as soon as possible. Best regards, Irene Pouw from Holland.

14 januari 2015

HAUTE COUTURE: ODE AAN COUTURIER FRANS MOLENAAR

Frans Molenaar Zomercollectie 2013. Source: Fashion-Lifestyle.tv.
Nederlandse couturier Frans Molenaar is afgelopen vrijdag 9 januari 2015 op 74-jarige leeftijd overleden, aan de vooravond van zijn 100e collectie. Om hem te gedenken treft u hieronder een korte hommage aan. 
Rest In Peace, Frans en dank je voor je het prachtige werk dat je door al die jaren heen hebt ontworpen.
Frans Molenaar. Photo via Bruno Press - ILFN.
Eenvoud en tijdloosheid
Hij begon als hulpje in de Parijse modewereld, maar bleek een creatieve duizendpoot. Uit zijn creatieve brein zijn niet alleen 99 couturecollecties ontsproten, Molenaar ontwierp ook glaswerk, fietsen, brillen, auto's, een verflijn en urnen. Alles in moderne, strakke, simpele lijnen. 'Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie', zei hij zelf. Molenaar, die opgroeide in Zandvoort, kwam via zijn vader in de modewereld terecht. Hij begon als knecht bij couturehuis van Montaigne, maar al snel opende hij met behulp van een financiële investering van een rijke slager zijn eigen salon aan de Van Baerlestraat in Amsterdam. Vlak voor zijn eerste show kreeg hij veel publiciteit, mede door een optreden in het tv-programma van Mies Bouwman, die later een goede klant van hem werd.
De couturewereld is echter duur en na een jaar zat Molenaar diep in de schulden door de hoge kosten van dure stoffen en dertien man personeel. Zijn redding was confectiekleding. Later volgden personeelskleding voor onder meer Fokker en Albert Heijn.
Frans Molenaar Zomercollectie 2013. Source: Fashion-Lifestyle.tv.
Beroemde klanten
Maar ook met zijn haute couture maakte hij naam. Molenaar handhaafde zijn minimalistische stijl. Zijn klanten groeiden met hem mee en hij groeide met zijn klanten mee. Vrouwen die zijn ontwerpen droegen, waren onder andere Mies Bouwman, Adèle Bloemendaal, Janine van den Ende, Connie Breukhoven, Gretta Duisenberg en prinses Margriet.
Frans Molenaar Zomercollectie 2013. Source: Fashion-Lifestyle.tv.
In 1995 stelde hij de jaarlijkse Frans Molenaar Prijs in, een stimuleringsprijs voor jonge ontwerpers. Zelf ontving hij onder meer de Fil d'Or van het Franse Linnenbureau (1989) en in 2003 de Max Heymans-ring, een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging van Modejournalisten. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea.

Frans Molenaar Zomercollectie 2013. Source: Fashion-Lifestyle.tv.
Honderste collectie
Molenaar droomde niet van een doorbraak in Parijs. Hij was tevreden in Nederland, waar hij 's avonds gewoon naar het theater kon gaan of iets eten in de stad. 'Het is nog maar de vraag of het leuk is zo beroemd te zijn als Yves Saint Laurent. Ik heb hem gezien tijdens één van zijn shows, bibberend van de drugs', zei hij eind jaren negentig in een interview. Molenaar's streven was een couturerecord: hij wilde honderd collecties maken. 'Dan ben ik 75 jaar en dan zien we wel weer verder', zei hij in 2005. Die honderdste collectie was gepland voor maart van dit jaar.
Bron: BuzzE
Frans Molenaar Zomercollectie 2013. Source: Fashion-Lifestyle.tv.
2014: Lente/Zomercollectie.
Confectiecollectie 1970.
2011 - Wintercollectie.
Frans Molenaar voor C&A. Source: ILFN.nl.
2012: Tentoonstelling 'Mode ♥ Kunst' in het Gemeentemuseum Den Haag.
Molenaar met een lijn stoelen die hij in 2014 ontwierp. 
Frans Molenaar. Photo: ANP
Sources: Veronica MagazineFrans MolenaarElsevierILFN,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten