About Me

Mijn foto
Welcome! Thank you for visiting my weblog. I am Irene, Elisabeth Pouw, a Dutch fashion- and interiorblogger. As blogger I am connecting my readers with beauty, style, quality, craftsmanship and harmony in colors for interior / design / architecture, haute couture, photography, art, antiques etc. I love decorating & bringing beauty and harmony into interiors. I created this blog to share my passion for decorating as well as the many other things which inspire me. From time to time I am also highlighting certain interior designers, decorators, architects, stylists, photographers etc. I hope you enjoy your visit. Feel free to give a comment on my blogs. I will react back as soon as possible. Best regards, Irene Pouw from Holland.

10 oktober 2014

In the Spotlight: interieurarchitect en decorateur Jacques DeKort

Recentelijk kwam ik via Linked-In in contact met interieurarchitect en decorateur Jacques DeKort. Ik was onder de indruk van zijn stijlvolle, klassieke interieurs met prachtige afwerking en oog voor de schoonheid van ambachtswerk en detail. Zijn achtergrond, kennis, jarenlange ervaring in het vakgebied en zijn persoonlijke en betrokken wijze van werken met klanten spraken mij aan. Jacques hoorde dat ik naast interieurstyliste eveneens Interieur- en Fashion blogger ben. Hij gaf aan dat hij het leuk zou vinden als ik een blog over hem zou schrijven, wat ik bij deze dan ook met veel plezier doe. 
Maatwerk totale klassieke interieurbetimmering  
met op maat gemaakte schouw in vrijstaande villa.  
Jacques vindt zelf dat er best eens meer aandacht besteed zou moeten worden aan klassieke of traditionele interieurs. Klassiek en stijlvol is voor alle leeftijden, maar in deze tijd worden we in tv programma's en in woonbladen overladen met minimalistische interieurs. Naar zijn mening wordt er teveel gewerkt met een zogenaamde neutrale basis (zwart, wit, grijs, bruin), die ieder seizoen gestyled wordt (accessoires toegevoegd) om in de pas te lopen met de modegrillen. Hij verklaart: ‘’men heeft de mond vol over ''stylen'' terwijl een goed ontworpen klassiek interieur, al dan niet eclectisch met op de juiste manier toegepast kleurenschema, passend bij de lichtval in het huis en karakter van de bewoner, niet of weinig gestyled hoeft te worden. Dit mede door zijn evenwichtige maatvoering, details en goed toegepaste kleuren. Het is feitelijk jammer dat velen klakkeloos de interieurs van enkele beroemde ontwerpers eindeloos kopiëren. Want als je niet met de mode meedoet dan hoor je er echt niet bij. So wath, je bent door het negeren van trends in ieder geval uniek”.

Hij vervolgt: ‘’waar blijft het unieke van ieder mens in een bijvoorbeeld (gekopieerd tv interieur) dat niet aansluit bij het, zijn/haar en het karakter van het huis? Een klassieke stijlinrichting is niet saai of oubollig. En ...... als het goed gedaan is bevat het vaak mooie, eerlijke natuurlijke materialen, bevat het details aan meubelen en maatwerkbetimmering, aan afwerking van gordijnen gemaakt van prachtige stoffen. Het geheel is classic, cosy en biedt een hoogwaardig comfort".
Moderne villa met eclectisch interieur in Driebergen.
Hij geeft aan dat er ook interieurarchitecten (BNI) zijn. Deze architecten staan ingeschreven in het architectenregister en hebben hiervoor een HBO of universitaire opleiding gevolgd. Zij hebben een ander uitgangspunt als stylisten. Zij kunnen onder andere als het ware door de muren heen kijken en bouwkundig beoordelen waar verbeteringen haalbaar en uitvoerbaar  zijn. Zij ontwerpen ook de bouwkundige aanpassingen, de inbreng van diverse nieuwe technieken. Daarnaast ontwerpen zij ook de maatwerk meubelen en betimmering, indien nodig.

Tussen interieurarchitecten zijn er nog enkele die zich hebben gespecialiseerd in het klassieke, traditionele en eclectische interieur, de interieurarchitect-decorateur. Hierbij gaat alle aandacht uit naar een zo hoog mogelijk haalbaar resultaat met ambachtelijk vakmanschap gecombineerd met gebruik van bijzondere materialen en op maat gemaakte interieuronderdelen.
Badkamer met Italiaanse allure, schuifdeuren van glas met speciaal ontworpen patroon erin gestraald wanden en vloer afgewerkt met Rosa Aurora, Italiaans marmer.
Design JK Interieurarchitecten van Jacques DeKort interieurarchitect - binnenhuisarchitect en decorateur, is een kleinschalige ontwerpstudio die zich bezighoudt met het ontwerpen, tekenen en organiseren van hoogwaardige interieurs waarbij men weinig of niet gevoelig is voor allerlei trends. Het ambacht, ambachtsmensen en in zeer grote mate waarde hecht aan details. Hierbij kan men denken aan het bouwen, verbouwen en inrichten van een villa, boerderij, penthouse, landhuis en het daarvoor speciaal ontworpen maatwerk, meubilair en interieurbetimmering. Hierbij worden regels van het vak opnieuw geïnterpreteerd zodat er niet alleen sprake is van functionaliteit, een eis van deze tijd, maar dat er ook een hoge graad in esthetica, schoonheid bereikt wordt.
Monument villa in Wijchen.
Meer over Jacques DeKort
In gesprek met deze inspirerende designer van interieurs en exterieurs wordt de oorsprong van zijn passie voor mooie meubelen, hout, stoffen en andere materialen al snel duidelijk. Deze passie die al vroeg ontstond, in zijn jeugd met een vader die een ambachtelijk meubelmaker was. 
Villa in Drunen, de zichtbare TV zakt met een lift in de kast die daarna sluit.
Inspiratie
Waar veel interieurarchitecten de ruimte “carte blanche” nodig hebben, waarbij de opdrachtgever een voorstelling van zijn huidige woonomgeving en zijn budget aangeeft met de opdracht “maak er maar iets van” en vervolgens weinig of geen interactie meer biedt. Bij Jacques DeKort is het meestal het tegenovergestelde: hij wil ontwerpen in een intense dialoog met zijn cliënten. Zoals hij zelf zegt: “Ik wil ontwerpen voor mensen, mensen die door hun persoonlijke manier van leven, hun lifestyle, hun woonomgeving mij kunnen inspireren”. Ook beursbezoeken in Milaan, Verona, Parijs, Keulen vormen uiteraard een inspiratiebron, evenals mooie huizen en andere gebouwen in deze steden. Het bestuderen van interieurs uit vroegere tijden zijn een permanente inspiratiebron voor hem.
Interieur met Art Deco invloed.
Synthese
Hoewel hij een aantal vaste regels van het vak hanteert, die vooral liggen in harmonie, symmetrie, maatvoering en kleurgebruik, hecht hij ook groot belang aan ‘details’ binnen een totaal-ontwerp waarbij derhalve het ambachtelijke vakmanschap een belangrijke rol speelt. ‘’De mens als gebruiker staat centraal. Daarom heb ik ook geen compleet eigen stijl die zich zonodig zou moeten manifesteren. Ieder mens is uniek en zijn huis moet een verlengstuk van zijn ego zijn, wil de mens er zich echt thuis voelen”. Hij verklaart: “Omdat de mens als gebruiker centraal staat, begint de basisgedachte van mijn ontwerp ook altijd bij de mens. De mens met zijn vaak innerlijke ontevredenheid over zijn huidige woonomgeving die niet of niet meer voldoet aan zijn gewenste manier van leven. Deze knelpunten probeer ik in enkele sessies helder te krijgen om vervolgens in de bestaande woonsituatie of vaak met wat uitbreiding hiervan, het mogelijk te maken dat alle gewenste woon- en leeffuncties wél een goede plaats krijgen. Vanuit deze, van binnen naar buiten filosofie, ontstaat bij mij een interieur en soms het huis, het gebouw, het exterieur zelf. Een synthese tussen mens - interieur en gebouw waarbij ik mijn vakkennis en ervaring als hulp aanbied”.
Hij vervolgt: “waarbij ik wel opmerk dat velen qua interieur ook in een soort weggooi maatschappij terecht zijn gekomen. Dat komt vooral door de vele voorbeelden van, doe nu maar dit en volgend jaar maar weer anders etc. Het zorgvuldig kiezen en langzaam, door de jaren heen, echt je huis tot je thuis maken. Met waardevolle meubelen, een beetje kunst, mooie serviezen, echt (esthetisch) mooi is toch heel lang mooi …"!
"We moeten terug naar het ambacht, ambachtsmensen en opleidingen hiervoor. Naar eerlijke, natuurlijke materialen. We moeten terug naar interieurontwerpen die passen bij het huis. Een goed ontworpen interieur in klassieke stijl voor een mooi oud huis of monumentaal pand, is vandaag mooi en morgen en volgende jaren eveneens, het leeft en wordt doorleeft". 
Bibliotheek van Monument Villa.
DeKort verstaat de kunst om de regels van het vak opnieuw te interpreteren zodat er niet alleen sprake is van functionaliteit, een eis van deze tijd, maar er ook een hoge graad in esthetica, schoonheid bereikt wordt.


Ik ben een interieurarchitect die waarde hecht aan de klassieke principes van proportie en schaal, perspectief en symmetrie, die ook nu nog de bouwstenen zijn voor een woon- en werkomgeving in de huidige tijd.

n.b. Alle fotos zijn eigendom van Jacques DeKort, zijn auteursrechtelijk beschermd en met zijn toestemming door mij gebruikt in dit blog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten